Ulla Skoog besöker Valhallabadet i nästa avsnitt av Husesyn (7/8-24)
Valhallabadets ursprungliga simhall från 1956. Foto: Sanja Peter, Göteborgs stadsmuseum.
I nästa avsnitt av Husesyn (7/8-24) besöker skådespelaren och komikern Ulla Skoog Valhallabadet, där hon själv lärde sig simma. I programmet intervjuas Anette Lindgren från Göteborgs stadsmuseum som beskriver badets kulturhistoriska värden, samt Monica Bengtsson från föreningen Fasad, som kämpar för att rädda Valhallabadet. Föreningen Fasad har bland annat ansökt om att byggnadsminnesförklara badhuset. Valhallabadet invigdes 1956 och var då Sveriges största badhus. Badhuset är en symbol för 1950-talets arkitektur och ett mycket populärt folkbad för både motionssimning och tävlingssimning, där många Göteborgare tagit sina första simtag.
Valhallabadet står idag inför utmaningar som dess läge i evenemangsstråket, eftersatt underhåll och behovet av modernisering. Dessa utmaningar är däremot inte omöjliga att övervinna. Med rätt insatser kan Valhallabadet fortsätta vara en viktig del av Göteborgs kulturarv och en värdefull resurs för stadens invånare. Genom att förnya badet kan det åter bli en attraktiv plats för vardagsmotion i centrala Göteborg.
”Valhallabadet byggdes 1956 efter en arkitekttävling som vanns av arkitekterna Nils Olsson och Gustaf Samuelsson. Vid dess invigning var badet Sveriges största och modernaste badanläggning. Enligt olika utredningar och kulturmiljöunderlag är Valhallabadet idag en kulturhistoriskt värdefull anläggning, både lokalt och nationellt. Valhallabadet ingår sedan tidigare i Göteborgs stads bevarandeprogram för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.” - Länsstyrelsen Västra Götalands län
Badhuset kan revitaliseras och återuppstå som en vacker anläggning för vardagsmotion i centrala Göteborg. Att bevara Valhallabadet utesluter inte möjligheten att bygga ett nytt, modernt centralbad för elitsimning. Göteborgs stad bör intensifiera sina ansträngningar för att motverka segregation och skapa en sammanhängande älvstad genom att fördela offentliga investeringar över hela staden, istället för att koncentrera dem längs Västlänkens sträckning.
Lundby är den snabbast växande stadsdelen i Göteborg, med Nordens högsta byggnad, och Hisingen har lika många invånare som Uppsala. Därför är det hög tid att utöka de offentliga investeringarna på Hisingen och i området kring Lundbybadet. Simning är en fantastisk sport med få skaderisker och relativt låga kostnader för utövaren – det krävs endast en baddräkt eller ett par badbyxor för att ta det första simtaget. Tyvärr råder det en betydande brist på simhallar och tillgängliga simtider för medlemmarna i simklubbarna. Valhallabadet förtjänar därför att restaureras, och Lundbybadet borde utvecklas till Göteborgs nya centralbad.
Torbjörn Lindstedt, Platsutveckling Think Tank
Valhallabadet kan revitaliseras och återuppstå som en vacker anläggning för vardagsmotion i centrala Göteborg
Länkar
Husesyn (7/8-24)
Ny arena och stadsutveckling i evenemangsområdet
Kulturhistorisk utredning om Valhallabadet
GP Debatt: Att riva Valhallabadet är varken hållbart eller god byggnadskultur
Little Jinder tolkar Magnus Carlsons Platsen i mitt hjärta i Så mycket bättre 2016.