Platsutvecklaren 1. Mer platsutveckling åt folket
Säljes = lägenhet med tre sovrum, två badrum och tillgång till en öppen bilfri gata
Närheten till stadsparker och allmänna kommunikationer höjer inte bara attraktionskraften utan även värdet på bostäderna. Det är inget nytt, men i New York City börjar bilfria gator också bli en unik säljpunkt (USP) i mäklarnas annonser.
På webbplatsen "NYC Neighborhoods to Watch in 2024" rankades Jackson Heights som nummer 4, strax under Sohos Hudson Square. Bilfria gator ansågs vara ett av områdets mest lockande drag: "I hjärtat av stadsdelen kan invånarna njuta av 34th Avenue Open Street, en 1,3 miles lång bilfri yta (den längsta i staden!) med gemenskapsevenemang året runt."
New York City's Open Streets-program möjliggör förvandling av vanliga gator till offentliga bilfria stråk som är öppna för alla. Dessa förändringar möjliggör olika aktiviteter som främjar gång- och cykelrörlighet samt bidrar till bättre ekonomisk tillväxt för butiker, restauranger, kaféer och det allmänna folklivet.
Läs mer »»»
Kulturen bidrar till ekonomisk framgång och tillväxt
I Storbritannien är man duktig på att göra ekonomiska uppföljningar av kultursektorns betydelse för samhällsutvecklingen. Kultursektorn utgör en integrerad del av Storbritanniens nationalekonomi och är djupt förankrad i lokala fastighetsmarknader, lokala leverantörskedjor och lokala ekonomiska aktiviteter.
Det ekonomiska värdet av kulturarvet kommer från olika sektorer och delsektorer, från bevarande och skydd av historiska byggnader till aktiviteter i den fysiska miljön. Varje år beställer Historic England en detaljerad ekonomisk studie för att fånga upp det fullständiga ekonomiska 'avtrycket' av kultursektorn. Med hjälp av de senaste nationella statistiken (2021) uppskattas Englands kultursektor ha bidragit med 45,1 miljarder pund (brutto) och sysselsatt över 538 000 personer under 2021.
Läs mer »»»
Centerpartiet vill utveckla Rosenlundsverket till en ny kulturscen
Kan fula ankungen bli fin? Det är en fråga som bara tiden kan svara på. Centerpartiets Emmyly Bönfors argumenterar på GP debatt för en modern stadsutveckling som går bortom att erbjuda enbart tak över huvudet. Hon och Centerpartiet i Göteborg förespråkar utvecklingen av stadsdelar där bostäder, handel och kultur kan samexistera. I deras syn är det ett sätt att ge Göteborg en möjlighet att visa vägen för framtidens stadsplanering.
En nyckelpunkt i Centerpartiets vision för Göteborg är att omvandla Rosenlundsverket till en symbol för konceptet, där historia, kultur och framtid möts. De står i kontrast till vad de kallar "prussiluskhögern," som enligt dem strävar efter att skapa mäklarinspirerade och generiska bostadsområden.
Frågan om något är vackert eller fult är subjektiv och beror på individuella preferenser. Rosenlundsverket betraktas kanske som som en "stor och ful rosthög" för många men för Centerpartiet är det en möjlighet till mångfald.
En referens till debatten i Göteborg skulle kunna vara bevarandet av The High Line i New York City. The High Line är ett exempel på hur ett lokalt gräsrotsarbete förvandlade en övergiven järnvägssträcka till en stadspark och ett internationellt besöksmål.
Läs mer »»»
Regeringskansliet utreder lagstiftning kring platssamverkan
Regeringen tillsatte i juni 2023 utredningen "Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön" (dir 2023:99) med uppdrag att undersöka frågan om en svensk lagstiftning kring platssamverkan. Förebilden är lagstiftningen kring Business Improvement Districts (BIDs). Ett Business Improvement District (BID) är en form av samarbetsorganisation som vanligtvis består av företag och fastighetsägare inom ett specifikt geografiskt område, såsom en stadskärna eller ett affärsdistrikt. Syftet med ett BID är att förbättra och främja det lokala affärslivet samt den allmänna miljön i området. Det uppnås genom att samla in extra ekonomiska resurser från medlemmarna i ett BID, vilka används för att finansiera olika projekt och tjänster som syftar till att göra området mer attraktivt och konkurrenskraftigt. Boverket ansåg inte att Sverige behövde en BID-lag i deras utredning men Tidöpartierna har en annan åsikt och har därför tillsatt en ny utredning om lagstiftning för platssamverkan.
Det ena behöver inte utesluta det andra. USA har både BID-lag och Main Street Programs (en variant av det vi redan ser i Sverige). I USA är det inte heller ovanligt att många projekt startar som Main Street Programs för att sedan utvecklas till BIDs.
Syftet med arbetet är att ge Regeringskansliet en grund för att redovisa för- och nackdelar med olika samverkansmodeller i jämförbara länder. Utredningen har som mål att kartlägga lagstiftningen kring platssamverkan i Nord- och Västeuropa och analysera befintlig kunskap om platssamverkan och dess lagstiftning.
Läs mer »»»
Platsutveckling Think Tank våren 2024
Platsutveckling Think Tank 12.
Ladan som återuppstod på Flatön
tors 25/1 kl 19-20
Platsutveckling Think Tank 13.
Återbygget
tors 29/2 kl 19-20
Platsutveckling Think Tank 14.
Stora Ekholmen - ön som nu väcks till liv
tors 18/4 kl 19-20
Platsutveckling Think Tank 15.
??? - kom med förslag till oss!
Platsutvecklaren är ett nyhetsbrev från Platsutveckling Think Tank. Kan vi se naturmiljöer och kulturhistoriska miljöer som tillgångar i utvecklingen av städer, orter och platser? Vad bidrar kulturmiljö – och naturvården med i den cirkulära ekonomin och i det hållbara regenerativa samhällsbyggandet? Med Platsutveckling Think Tank önskar Platsutveckling.se starta ett offentligt samtal kring kopplingen mellan kulturarv, naturarv och platsutveckling.