GP DEBATT: Att riva Valhallabadet är varken hållbart eller god byggnadskultur
—— Samtidigt som en majoritet av Göteborgs politiker vill nonchalera Valhallabadets unika värden och riva, anser Länsstyrelsen att det inte går att byggnadsminnesförklara badet. Dimridåerna får det att verka som att rivningslovet är klart. Men än finns tid att i kommande planprocess, vilken ska ta hänsyn till dagens krav på hållbarhet och god byggnadskultur,…
…Länsstyrelsen avslog den första byggnadsminnesansökan av Valhallabadet för knappt ett decennium sedan, med motiveringen att det var för tidigt eftersom rivningshot då inte förelåg. I ett senare beslut där byggnadsminnesförklaring avslås, menar de i stället att det är för sent eftersom rivning nu hotar!
I beslutet konstateras: ”Valhallabadet har väldokumenterade kulturhistoriska värden. Länsstyrelsen bedömer att Valhallabadet har synnerligen höga kulturhistoriska värden genom sin arkitektur och formgivning liksom höga socialhistoriska värden som en representant för 1950-talets och folkhemmets strävanden för fritid, folkhälsa mm. Sett till dessa värden kan Valhallabadet förklaras som byggnadsminne.”
Ändå kommer avslaget i samma beslut: ”Mot bakgrund av kommunfullmäktiges beslut om att uppföra en arena på platsen för Valhallabadet, vilket medför en rivning av byggnaden, bedömer Länsstyrelsen att förutsättningar saknas för en byggnadsminnesförklaring av Valhallabadet….” —— skriver Föreningen FASAD, Svenska byggnadsvårdsföreningen, Europa Nostra Sverige, Centrum för Byggnadskultur, Göteborgs Hembygdsförbund, ACAN Sverige och en tidigare medarbetare vid Länsstyrelsen Västra Götalands län på dagens GP debatt.
Läs hela artikeln på GP Debatt »»»
Om kulturmiljövårdens arbete i Minneapolis-Saint Paul, USA. Filmen skildrar de omfattande citysaneringarna under 1960- och 70-talen och hur synen på kulturarvet har utvecklats till att idag betraktas som en viktig drivkraft för turism och citybranding.
Platsutveckling Think Tank - vi har några platser kvar till vårens final
dag: torsdag 23 maj
tid: kl 19-20
hur: digitalt via zoom (länk skickas ut onsdag 22 maj)
anmälan: via följande formulär >>>
Till Platsutveckling Think Tank 15 välkomnar vi Hanna Alfredsson som föreläsare.
Hanna arbetar som koordinator för Biosfärområdet Voxnadalen i Hälsingland och hon kommer att prata om deras platsutveckling med skogens som resurs. Hon kommer även att tala om samarbetet med Världsarvet Hälsingegårdar som ett exempel på den samverkan som finns mellan de två Unesco-områdena i regionen.
Platsutveckling Think Tank
Platsutvecklaren är ett nyhetsbrev från Platsutveckling Think Tank. Platsutveckling Think Tank är ett initiativ för att starta en öppen dialog om sambandet mellan kulturarv, naturarv och platsutveckling.
Vi grundade tankesmedjan i januari 2022, och den fungerar som en politiskt oberoende och kostnadsfri digital plattform där alla är välkomna att delta i diskussionen.
Allt gott och väl mött!
Hans Johnsson och Torbjörn Lindstedt, Platsutveckling Think Tank
Kontakt: thinktank@platsutveckling.se
Think Tank – en mer eller mindre lös sammanslutning av skribenter och intellektuella som har som syfte att påverka opinionen. Wikipedia #kulturarv #platssamverkan #platsutveckling #platsutvecklingthinktank #agenda2030
Think Tank – en mer eller mindre lös sammanslutning av skribenter och intellektuella som har som syfte att påverka opinionen. Wikipedia
#kulturarv #platssamverkan #platsutveckling #platsutvecklingthinktank #agenda2030